10. studenoga 2013.

Da li se svete mise služe samo za pokojne



Iz Župnog listića:    

 Svete mise se mogu služiti za svaku ljudsku potrebu i životnu priliku, jer se Isus Krist prikazao Ocu nebeskom za naše spasenje i za naše cjelokupno dobro, mukom i smrću na križu, a sveta misa uprisutnjuje tu Kristovu žrtvu i daje nam po njoj potrebne milosti.  Misa se može služiti za pokojne, kada se besmrtna duša pokojnika predaje u Isusovu žrtvu na križu, kojom on otkupljuje duše onih koji su u njega vjerovali i koji su njemu predali dušu svoju, to jest koji su u Isusu umrli. Svakako sveta misa se može služiti i za žive: za zdravlje bolesnih, za uspjeh operacije i liječenje onih koji su bolesni; može se služiti za uspjeh u raznim poslovima, ispitima, životnim opredjeljenjima. Misa se uostalom i služi kod primanja svetih sakramenata: krštenja, krizme, vjenčanja, kod ređenje za đakona, svećenika i biskupa. Misa se služi kod pogreba. Služi se za vjerske blagdane: Božić, Uskrs, na nedjelje i na blagdane svetaca i svetica: Blažene Djevice Marije, svetoga Josipa, svetih apostola i svetaca koji su odigrali važne uloge u životu Crkve. Mise se služe i za razne životne trenutke: za početak građanske godine, za početak ili završetak škole, za posvećenje ljudskog rada, za sjetvu, za dobar urod, služi se kao zahvala nakon sjetve ili berbe; služi se za državu – na Dan državnosti, služi se kao zahvalnica na Dan domovinske zahvalnosti. Sveta misa se služi za zatvorenike, za izbjeglice, za zarobljene i nepravedno osuđene, za umiruće, za kišu, za vedrinu i lijepo vrijeme. Kada bih Vam, poštovani Marko, nabrojio sve nakane za koje se može služiti sveta misa, odnosno za koje se služe svete mise, one koje se nalaze u onoj debeloj knjizi na oltaru, u Misalu, onda bi to zauzelo nekoliko stranica. Kao zaključak recimo:  za sve što je dobro i što se tiče našeg života možemo prikazati svetu misu.
     Sveta misa se, međutim ne može služiti za nešto što nije dobro. Nažalost, znade se dogoditi da dođu ljudi i da zatraže da se odsluži sveta misa za nešto što ide protiv dobra čovjeka. Za takve nakane Crkva nikada nije služila svete mise i nikada neće.
     Svaka sveta misa ima neizmjernu snagu i milost i da nije potrebno plaćati da se na neku našu nakanu sveta misa odsluži. Ako mi pobožno sudjelujemo na svetoj misi i po Kristu prikazujemo Ocu nebeskom naše nakane, Bog nas uslišava, jer je Isus obećao da će nam Otac nebeski udijeliti sve ono što od njega tražimo u njegovo ime. A baš se u svetoj misi Isus prikazuje Ocu nebeskom pa je to izvrsna prigoda da sve što smo donijeli u srcu predamo po Isusu Ocu nebeskome. To se uostalom u svakoj svetoj misi i učini takozvanom „molitvom vjernika“ u kojoj se nakon čitanja poslanice i Evanđelja mole molitve vjernika i na koje svi prisutni odgovaraju „Gospodine usliši nas“. To je trenutak kada bi svaki sudionik u svetoj misi trebao predati svoje nakane Bogu, po Isusu Kristu.

(iz: Glasnik Sv. Antuna Padovanskog, rujan 2010.)

Nema komentara:

Objavi komentar