31. ožujka 2014.

Zašto nam je potrebno Božje milosrđe?



Da bismo vidjeli Božju ruku
da bismo osjetili Božju ljubav
da bismo upoznali dar Božji u svojoj boli!

(Majka Tereza)

 IZ  ŽUPNOG  LISTIĆA:


Vrijeme korizme je prije svega vrijeme promjene srca. Umjesto da izvana čistimo svoje tijelo vidljivim znakovima, možda da počnemo od svoje nutrine, od svog srca.

Milosrdno srce je srce koje prihvaća drugoga sa svim njegovim manama i vrlinama. Ono što je važno jest da se milosrdnim srcem mijenja osobu kojoj je milosrđe iskazano. Da bismo bili milosrdni moramo raširiti srce jer uskogrudno srce ne može biti milosrdno. Biti milosrdan nije lako, a često ljudi i ne shvaćaju što je milosrđe. Navikli smo suditi, ogovarati i činiti nešto što nije dobro. Ali Božje milosrđe se može uzvratiti samo ako je naše srce puno ljubavi za druge.

Sam je Isus govorio i naglašavao i životom svjedočio svojim učenicima da budu milosrdni kao što je Njegov Otac.  Milosrđe ne započinje od izvanjskih djela ljubavi već od vlastitog srca koje primajući Božje milosrđe i samo postaje milosrdno. Najveće djelo milosrđa koje netko može učiniti jest privesti čovjeka k Bogu. Bog koristi osobe koje nam nanose zlo da vježba našu poniznost i našu strpljivost. Sjetimo se kako je Isus znao vraćati loše dobrim, znao je šutjeti pred tužiteljima, a često je bio sućutan prema svakoj ljudskoj slabosti. Želiš li Božje milosrđe iskazuj milosrđe i opraštaj drugima. Čini drugima što i Isus tebi.

Imaj danas otvoreno srce sa željom da se promijeniš i da budeš poput Isusa. To će blagosloviti tvoj život ali i druge oko tebe. Pozvani smo da u svoje srce primimo ljubav Božju i da njome ispunimo ovaj svijet. Jedan je svetac rekao:“ Što je više Boga u tvome srcu to je manje grijeha. Što je više grijeha to je manje Boga.“ Trudimo se da Bog ima više mjesta u našoj duši – kroz molitvu, čitanje i razmišljanje nad Božjom riječju, kroz euharistiju i djela ljubavi. Ne zaboravimo da sva ta duhovna hrana treba nam pomoći da rastemo u ljubavi prema Bogu i čovjeku. Pred Bogom smo toliko veliki koliko smo veliki u ljubavi.

Nema komentara:

Objavi komentar