18. listopada 2015.

Svjetski dan misija

Drugim nazivom Misijska nedjelja koja se u cijelom svijetu obilježava na predzadnju nedjelju u listopadu, a ustanovio ju je papa Pio XI, 1926. godine. Toga dana se posebno moli za evangelizaciju naroda i prikupljaju se materijalna sredstva za potrebe mladih Crkava u misijskim krajevima. Danas, na Svjetski dan misija, nas je posjetila Andreja Škarabot Kunštek koja je misijska suradnica za Riječku nadbiskupiju te nam je na sv. misi u 10.30 u kratkim crtama objasnila tko su misionari, koje je njihovo poslanje i na koji način djeluju po svijetu.



Što su to Papinska misijska djela?

Naziv Papinska misijska djela u skraćenom se djelu često označavaju početnim slovima tih triju riječi PMD. To su  ustanove Katoličke Crkve koje se bave pomaganjem siromašnoj braći i sestrama u misijskim krajevima svijeta, molitveno i materijalno.
Opća misija Crkve postala je institucijom osnivanjem Zbora za širenje vjere 1622, koja se danas zove Kongregacija ili zbor za evangelizaciju naroda. Misijska djela nastala u Europi, spontano kao znak žive misijske svijesti vjernika katolika, došla su u okrilje toga Zbora te su u svoj naslov dobila predznak "papainska", jer ih preporučuje Sveti Otac Papa i iza njih stoji sa svim svojim autoritetom

Nema komentara:

Objavi komentar